Het maken van prototypes is tegenwoordig standaard inbegrepen in het productieproces van een website, het is de eerste effectieve duik achter de computer, daar waar het allemaal begint, daar waar de bouwstenen gevormd worden die tot een succesvolle website zullen leiden.
Een niet te onderschatten stap in het webdesign proces dus, tijd om er even duidelijkheid over te geven en vooral aan te geven waarom een prototype zo belangrijk is.
Het nut van een prototype
Om het proces duidelijk te maken gaan we het maken van een website vergelijken met het bouwen van een huis.
Je maakt een afspraak met de architect en bespreekt uw eisen omtrent het huis, uiteraard rekening houdend met budget. De architect gaat met al de informatie thuis aan de slag en duikt achter het tekenprogramma op de computer. Hij komt terug met een plan van het huis op papier. Aha, een prototype!
Een prototype kan je dus het beste vergelijken met een plan van een huis, we maken duidelijk welke blokken waar komen te staan, welke pagina's er aanwezig zijn, welke elementen aanklikbaar zijn, enz...
Ook wanneer het om een responsive website gaat is dit prototype enorm handig, het prototype is immers al responsive en zal zich schikken naar het toestel waarmee het bezocht wordt. Zo is het voor de klant ook onmiddellijk duidelijk hoe de zaken zich gedragen op een tablet en smartphone.
Alle functionaliteit zal gebouwd worden en we hebben als het ware een volledig navigeerbare en werkende website. Als klant heb je een duidelijk beeld over hoe de website functioneel zal gaan werken en waar de belangrijke informatie zal komen te staan.
Uiteraard zullen we de elementen schikken zoals we uit onze ervaring weten dat ze het beste gaan werken, maar het is ook mogelijk dat de klant een andere mening heeft die we kunnen doorvoeren na overleg, en zo komen we tot een werkend geheel. Goedgekeurd door de klant!
Pas nadat het prototype goedgekeurd is gaat de grafisch ontwerper aan de slag en zal hij het prototype omvormen tot een design, waarbij hij de verschillende elementen smaak en kleur zal geven.
Maar euhm,... het ziet er niet uit!
Dat klopt! Een prototype is grijs en saai, maar het gaat dan ook niet om de kleurtjes en eventuele afbeeldingen. Het gaat om de structurele schikking van de elementen. De geuren, kleuren en afwerking komen pas in de latere fase van het proces, tijdens het design van de website.
Het is heel belangrijk hier het onderscheid in te maken, bij het prototype gaat het in eerste instantie over de structuur en niet over hoe alles "ingekleurd" zal worden.
Nog vragen? Geef ons een seintje!
Reageer op dit bericht