Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord

Lees meer

woensdag 3 augustus 2016

Redirects en de invloed op seo

SEO

Door Wouter Verstuyf

Er zijn verschillende soorten redirects mogelijk, maar het gewenste resultaat is altijd identiek. We gaan het verkeer van een bepaalde pagina omleiden naar een andere pagina. Waarom zouden we dit doen? En heeft dit eigenlijk invloed op SEO of uw posities in de zoekmachines?

Wanneer we een website vernieuwen voor een klant, zullen we trachten om zoveel mogelijk van de belangrijkste pagina's op te vangen en om te leiden naar de pagina in de nieuwe website.

Op deze manier zullen de links, zoals ze geïndexeerd zijn in Google en andere zoekmachines, blijven werken en voorkomen we dat bezoekers op een 404 pagina terechtkomen. De waarde die Google aan de originele pagina gegeven had zal doorgegeven worden aan de nieuwe pagina. Of toch niet?

Redirects zijn dus belangrijk, tot op heden hadden ze echter ook een nadeel. Bij het toepassen van een redirect werd er rekening gehouden met 15% verlies van de pagerank. De pagerank is een parameter die de positie in zoekmachines zal bepalen.

Bij het toepassen van een redirect werd er in het verleden rekening gehouden met 15% verlies van pagerank. 

Ook het migreren van http naar https, waarbij talloze redirects van toepassing zijn had dus een nadelige invloed op de pagerank.

  • 301 redirects (permanente redirects) resulteren in een pagerank verlies van ongeveer 15%
    Via deze video werd dit door Google medewerker Matt Cutts duidelijk gemaakt.
  • 302 redirects (tijdelijke redirects) geven helemaal geen pagerank door
  • Migraties van HTTP naar HTTPS zorgen voor pagerank verlies.
    Dit is logisch gezien deze migratie talloze 301 redirects zal bevatten.

Nochtans is Google zelf voorstander om alle websites onder https aan te bieden, voor diegene die de migratie reeds gedaan hebben zal Google deze ook belonen met een (kleine) boost in de zoekresultaten.

Er zijn echter nog veel websites die de migratie niet uitgevoerd hebben, net omwille van het feit dat er een pagerank verlies is. Maar daar komt dus verandering in...

De nieuwe regels betreffende redirects...

Google heeft de impact van redirects herbekeken en wijzigingen toegevoegd aan hun algoritme, met het oog om zoveel mogelijk websites als HTTPS aan te bieden.

  • In februari heeft John Mueller (Google) aangekondigd dat er geen pagerank verlies meer is voor 301 en 302 redirects van HTTP naar HTTPS. (lees meer)
  • In juli kondigde Gary Illyes aan dat geen enkele 3xx redirect nog een verlies aan pagerank zal betekenen. (lees meer)

We kunnen nu dus met een gerust geweten redirects toevoegen aan websites, zonder hiervan nadeel te ondervinden voor onze pagerank.

Google Pagerank - Redirects

Wil dit zeggen dat we nu niet meer moeten nadenken over redirects?

Neen! Het is nog altijd aangeraden om hier voorzichtig mee om te gaan. In het ideale geval wordt er een 301 redirect geactiveerd als de pagina op zich identiek blijft, en enkel de url wijzigt. Dan zou er in principe geen enkel verlies aan pagerank mogen zijn.

Meer informatie?

Lees zeker nog even het volledige artikel na op moz.com.

Terug naar blogoverzicht

0

Reageer op dit bericht