Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord

Lees meer

zaterdag 25 juni 2016

Is de website van uw gemeente mee met zijn tijd?

Webdsign

Door Wouter Verstuyf

Ook op zoek naar de openingsuren van het containerpark? Vraag je je af welke vuilniszakken morgen opgehaald worden? Meestal zijn het vragen waarvan je ze liever niet moet stellen, nog vervelender is het wanneer je het antwoord niet snel kan vinden...

De krant Het Nieuwsblad deed een onderzoek naar de gemeentelijke websites, en evalueerde of deze een antwoord bieden op de vragen van haar bewoners. Zo werd nagegaan of de posities in Google goed zijn en men snel een antwoord kan vinden via de zoekmachines. Maar ook de zoekmachine van de website zelf werd getest en al dan niet goedgekeurd.

Vele voorkomende vragen zoals openingsuren van de diensten en de contactinformatie moeten vlot terug te vinden zijn maar ook de aanwezigheid op sociale media is tegenwoordig een vereiste.

Wie zoekt die vindt...

We kunnen wel stellen dat op de meeste gemeentelijke websites de gevraagde informatie te vinden is maar het verschil zit hem in de manier waarop. Zoals bij vele websites het geval is wordt te weinig aandacht geschonken aan de gebruiksvriendelijkheid van een website.

De informatie is meestal te vinden, maar het verschil zit hem in de gebruiksvriendelijkheid ofwel de snelheid waarmee iets bereikt wordt.

Laten we even als voorbeeld de ophaalkalender nemen, toch één van de meest courante vragen waarvoor men de website van de gemeente zou openen. Om het voor onszelf makkelijk te maken nemen we hiervoor het voorbeeld van de gemeente Aalter.

Kleine tip : er staat een link op de homepagina van de website, onder vaak bezocht, wat uiteraard perfect is.

Geef me een antwoord... en snel!

Laten we eerlijk zijn, het opzoeken van de kalender voor huisvuil is niet het meest plezante. Net daarom hebben bezoekers graag de informatie zo snel mogelijk.

Op de pagina http://aalter.be/product.aspx?id=199 krijgt men eerst wat algemene informatie omtrent de verschillende zakken, bovendien krijg je ook een filmpje met instructies om optimaal te sorteren. Ook wij zijn pro milieu, en kunnen dit alleen maar toejuichen! Maar... ik ben op zoek naar een antwoord, zodat ik weet welke van die vervelende zakken ik mag buiten zetten...

Juist, onderaan de pagina staat een link naar een PDF met daarin de volledige ophaalkalender. Gevonden!

Misschien kan het sneller?

Op deze pagina zouden we automatisch, op basis van de week, duidelijk en bovenaan een overzicht kunnen plaatsen met welk afval men langs straat mag zetten. Bij het type afval kunnen we dan perfect extra informatie voorzien om de bezoeker te helpen herinneren aan de manier van sorteren, wat niet en wat wel in welke zak, enz...

Op deze manier hebben we snel een antwoord op onze vraag, zonder extra documenten te moeten downloaden en manueel de correcte week te moeten opzoeken.

Win win met online tools

Bovenstaand voorbeeld is maar een peulschil van wat een gemeentelijke website te bieden kan hebben. Vele praktische zaken waarvoor men zich momenteel nog fysiek naar de gemeente moet verplaatsen zouden perfect online kunnen uitgevoerd worden.

De inwoners moeten niet meer naar het gemeentehuis komen, en het loket wordt er door gespaard.

Uw gemeente?

Is uw gemeente up-to-date met hun website? Controleer het zelf even en laat het ons weten, misschien kunnen we helpen en maken we u het leven makkelijker bij een volgende zoektocht naar die vervelende ophaalkalender, waarvan je de link toch iedere keer vergeet ;)

Terug naar blogoverzicht

0

Reageer op dit bericht