Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord

Lees meer

vrijdag 13 september 2013

De content en structuur van een website

Webdsign

Door Wouter Verstuyf

Bij het verwerken van aanvragen van prospecten of klanten spreken we tegenwoordig altijd over de term responsive webdesign. Het is immers vandaag de dag belangrijk dat hiermee rekening gehouden wordt, het mobiel surfen blijft iedere dag stijgen, geloof je het niet?

Kijk eens rond u op de trein, in de winkelstraten, naar uw neefje of nichtje op een familiefeest,... overal zitten ze wel met een smartphone in de hand. Vakantiefoto's worden niet meer op de computer getoond, neen, daarvoor wordt nu een Ipad gebruikt. De mobiele toestellen zijn volop geïntegreerd in ons dagelijks leven.

Eerst denken en dan pas doen...

Of het nu gaat om een responsive website of niet, bij iedere start van een project moet eerst een structuur bedacht worden. Ga je voor een responsive design dan dien je ermee rekening te houden dat je structuur goed "navigeerbaar" moet zijn op de veel kleinere schermen van mobiele toestellen. Menuitems moeten vlot aanklikbaar zijn en makkelijk toegankelijk.

We moeten dus goed nadenken over de structuur, het aantal niveaus, hoeveelheid tekst, ... enz. Een menustructuur met 4 niveaus kan, maar hoe gaan we ze weergeven op mobiele toestellen? Gaan we dan nog voor een uitklapbaar menu, of voor een off-canvas menu? Wat doen we met uitgebreide zoekfunctionaliteiten?

Heel wat vragen waar je best eerst een antwoord op zoekt voor men begint te ontwikkelen. Optimaliseer je content; heb je echt 4 niveaus nodig? Zijn bepaalde pagina's misschien niet overbodig of kunnen bepaalde pagina's mogelijks niet samengevoegd worden? Indien het om een productcatalogus gaat is er mogelijks een andere opdeling voor de producten. Vele vragen waarover eens moet nagedacht worden.

Schenk uzelf een kijk met een mindmap!

Voor het prototype komt een mindmap, een schematische weergave van de volledige structuur van de website. (zoals de sitemap van een website). Het volledige menu wordt uitgetekend, zodat het direct duidelijk wordt over hoeveel niveaus we spreken, en waar we eventueel moeten gaan optimaliseren.

Dit is de eerste stap, voor we ook maar 1 letter code schrijven... eerst denken en dan pas doen! We bedenken graag een mindmap en structuur voor uw nieuwe website, en zorgen ervoor dat de puzzelstukjes passen.

Terug naar blogoverzicht

0

Reageer op dit bericht