Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord

Lees meer

maandag 16 juli 2012

De belangrijkste HTML5-tags

HTML 5 is al een tijdje uit en er wordt al uitbundig gebruik gemaakt van de nieuwe mogelijkheden in vele websites. Ook wij waren en zijn aan het experimenteren en zijn de mogelijkheden aan het inbouwen in ons nieuw CMS-systeem.

De huidige versie van ons CMS is ondertussen ook aangepast en de nieuwe websites zullen dus nu ook voorzien worden van de HTML 5 tags.

De tijden van tabellen zijn ondertussen al lang voorbij, tabellen worden niet meer gebruikt. Een uitzondering zou tabulaire data kunnen zijn. In HTML4 werden websites opgebouwd door middel van DIV-tags, die uw website als het ware in grote blokken opsplitste.

In de nieuwe versie HTML5 is het principe niet anders, enkel gaan we meer verschillende tags gebruiken om de inhoud meer te gaan differentiëren. De gebruikte tags gaan vertellen wat we kunnen vinden in de respectievelijke blok.

Geen zicht meer op de verschillende HTML5-tags?Geen zicht meer op de verschillende HTML5-tags? We helpen u graag!

Een overzichtje:

Header

Deze tag wordt niet verwonderlijk gebruikt voor de header van de website. Hierin kan het logo komen, alsook een slogan of taalselectie. Het menu kan hier ook perfect in opgenomen worden, eveneens opgebouwd volgens de nieuwe HTML5-syntax (zie later).

Een header kan ook gebruikt worden voor het aangeven van de titel van een article of section, en kan dus meer dan 1 keer voorkomen op een pagina.

Footer

Net als bij de header tag zegt de naam het eigenlijk zelf. Deze tag wordt gebruikt om de footer, of onderkant, van de website aan te geven.

Daarin kan je dikwijls de privacy disclaimer en sitemap links terugvinden. Een article kan ook een footer hebben dus ook deze tag kan meerdere keren voorkomen binnen 1 pagina.

Nav

Een Nav-tag in HTML5 geeft een menu aan. Dit kan zowel het hoofdmenu als een submenu zijn, de tag meerdere keren gebruiken is dus toegelaten. Binnen de tag kan je het menu verder opbouwen volgens uw voorkeur, voorbeeld via ul / li.

Aside

Dit is een blok die informatie bevat gerelateerd aan het content gedeelte. In een weblog kunnen dit bijvoorbeeld de gerelateerde artikels zijn, of de laatste reacties.

Deze blok zal dikwijls plaatsvinden in een zijbalk.

Section

Deze tag kunnen we vergelijken met een Div. Het geeft aan dat er een blok met inhoud te vinden is, de eigenlijke tekst van de website of pagina kan hierin geplaatst worden. Zoals eerder gezegd kunnen binnen een section de eerder genoemde tags zoals de header en footer perfect opnieuw gebruikt worden.

Terug naar blogoverzicht

0

Reageer op dit bericht