Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord

Lees meer

maandag 6 september 2010

Breadcrumbs in uw website

SEO

Door Wouter Verstuyf

Ok, we geven het toe, we hebben het in het verleden ook niet altijd toegepast, maar bij onze meest recente en toekomstige websites zijn we ons bewust van de voordelen en houden we er wel degelijk rekening mee.

Broodkruimels? 

Breadcrumbs (broodkruimels) geven de bezoekers van je website een overzicht waar hij zich ergens bevindt in de structuur van je website. Het is dus een volledige hiërarchische weergave van het pad doorheen je website, startende van de homepagina.

Vooral in websites waar de structuur van de pagina's complexer is en meerdere niveau's bevat, is het aangewezen breadcrumbs te integreren.

Voordelen: Niet alle surfers hebben ervaring met het gebruik van breadcrumbs, echter diegene die het wel gebruiken missen het als het er niet is, dus toch best rekening mee houden.

  • de bezoeker weet op elk moment waar hij is, hij kan dus snel 1 of meerdere niveau's teruggaan met 1 eenvoudige klik
  • het neemt niet veel ruimte in, en is dus gemakkelijker in een webdesign te verwerken dan pakweg een linkerbalk met talloze niveau's
  • de basis van de interne linkstructuur van je website wordt door het voorzien van breadcrumbs automatisch voorzien, en dat heeft dan opnieuw zijn voordelen voor zoekmachine optimalisatie

Aan het 2de voordeel kan je dus ook een nadeel koppelen, of het nu veel ruimte inneemt of niet, je moet het ergens in het design van je website opnemen. Zoals gezegd, veel is er niet nodig, je kan het vergelijken met de ruimte voor 1 lijn tekst.

Praktisch

Er zijn een aantal (vanzelfsprekende) richtlijnen voor het opbouwen van de breadcrumbs in je website. Wees echter inventief en probleer zelf alternatieven uit.

Enkele regels/richtlijnen:

  • Zorg voor krachtige kernwoorden in je breadcrumbs
  • Alles is aanklikbaar, behalve je laatste breadcrumb 
  • Je eerste item is home, altijd terugkerend naar de homepagina
  • De breadcrumbs worden opgebouwd van links naar rechts
  • Een vermelding van "u bent hier:" maakt het nog iets duidelijker
  • De aangewezen plaats is bovenaan de pagina, aan het begin van de content

Voorbeeld:

U bent hier: home › Diensten › Webdesign

Screenshot:

Voorbeeld breadcrumb

We bevinden ons op de pagina Diensten, in de subpagina Webdesign. Webdesign is de actieve pagina van dit moment dus deze is niet aanklikbaar in de breadcrumb.

Terug naar blogoverzicht

0

Reageer op dit bericht